Demény, a kötsög

Ne fordulj el!

Békászásból hazafelé észrevettem, hogy egy kis yorkieszerű pamacs szaladgál a négysávoson. Üvöltöztem Gazdi fülébe, csináljon már valamit. Te mit csinálsz, ha ilyet látsz? A pamacs beszaladt egy mellékutcába, mi meg utánamentünk kocsival, hogy megfogjuk. Olyan izgatott voltam, folyamatosan magyaráztam, nemenjolyanközel, elijeszted, fogdmármeg, Gazdi leöntött eperszörppel, hogy csendben legyek. Most mindenem ragad.

_MG_9821a (1)

A kis pamacs lefeküdt egy autó elé, és ott hűsölt. Gazdi, PótGazdi két irányból próbálták megfogni, de annyira bénák, ő meg félt, és elrohant. Nem azért mondom ezt, mert keressük a gazdáját. A gazdája ugyanis előkerült, egy másik kis pamacs volt az egyik ház udvarán, Gazdi szólt, hogy itt is van egy, az övék-e? Az övék volt. Megköszönték. Ám a kis pamacs nem igazán értékelte a kertbeinvitálást és inkább visszarohant a főútra. Talán még most is ott rohangál.

_MG_9911a (1)

Én is lógtam már meg, főleg sétán, mert Gazdi unalmas helyekre vitt, és elindultam felfedezni a környéket kicsit behatóbban…nem azt mondom, hogy ez sosem történik meg…mondjuk, akkor én még csak szoktam Gazdit, ma már nem csinálok ilyet. Meg jobb helyekre is megyünk. Alap.

Néhány -szerintem döbbenetesen alapvető- dologra azonban felhívnám a figyelmeteket!

_MG_0006a (1) 2

1. A chip kötelező. Ám, ha van is, az nem a legrövidebb út arra, hogy csellengő kutyád hazajusson. Legyen bilétája! Sokkal hamarabb fog meg bárki egy ebet, amin szemmel láthatóan nyakörv és biléta van, mert kevésbé aggódik, hogy a nyakán marad a szerencsétlen. Ráadásul egy telefonhívás után megvan a gazdi, nem kell orvoshoz menni chipet olvastatni. Nem nagy cucc, az enyém pölö angyalkás. Gazdi javasolja, hogy két telefonszám is legyen a bilétán, sosem lehet tudni, az egyik lemerült, színházban ül, stb.

Kummer János fotója

Kummer János fotója

2. A kutyáddal ismerjétek meg a környéket, ne csak kocsival sétáljatok, hanem pórázon járjátok be a területet, hogy valamelyest kiismerje magát, hazataláljon, ha elcselleng.

3. Ha találsz egy ebet és nincs bilétája, orvoshoz vidd, ő leolvassa a chipjét, és az adatbázisból kiderül, kitől kóborolt el. Mindig csekkold le, hogy a kutyád bent van-e a rendszerben, mert az orvosnak kell a chipet regisztrálni, de néha “elfelejtik”…vagy elrontják. Én például tigriscsíkos angol agárként szerepeltem az elején…

_MG_9970a (1)

+1. Ne fordulj el! Igen, a legegyszerűbb tovább menni, mert nem a mi gondunk…de jusson eszedbe, hogy ha a tiéd veszne el, miben reménykednél? Hogy valaki segít neki…hát, segíts te is!

Ezen a kis pamacson nem tudtunk segíteni, mert nemhogy biléta, de nyakörv nélkül szaladgál, az emberketől retteg, és a saját gazdájához sem ment oda. Bízni tudunk csak benne, hogy elfárad, megéhezik, és valaki befogadja, különben nem sok esélye van.

Próbáljatok feleleősen viselkedni, nem csak gazdiként, hanem Emberként is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Margit Venczel says:

  Igazad van Demény. Vannak szökdösős kutyák. De.. szerintem és szerinted is szükség van a sétákra, nem csak a folyamatos kertben tartózkodásra. Kellenek az ingerek, hogy kiegyensúlyozott kutyák maradhassunk. A mi kétlábúnk is folyamatosan visz sétálni, pedig neki igazán nehéz dolga van. Jelenleg mi is kert fogságban vagyunk, mivel feltúrták az utcánkat és nem tudunk kiállni a kis autónkkal.
  Békés farkcsóválással: Zénó és Sába

 2. szalai.andrea@gmail.com says:

  Kedves Demény!
  A témához kapcsolódóan szívesen olvasnék egy kis észosztást a másik oldalnak szóló tanácsokkal – akár az új, “Demény megmondja” sorozat keretein belül :). Mi a teendő, ha gazdátlan kutyussal találkozunk? Itt javasoltad, hogy biléta nélküli ebet vigyünk orvoshoz. De erre nem mindig van lehetőség. Mi sokat kirándulunk, és már nem egyszer csapódott hozzánk kutya. Tömegközlekedünk, és egy póráz, szájkosár nélküli kutyát nem vihetünk fel buszra. Jó lenne tudni, lehet-e tenni valamit. Most hétvégén, a legutóbbi ilyen eset után megfogadtam, hogy szakértő tanácsát fogom kérni. És ki lehetne nálad nagyobb szakértő??? 🙂

 3. Szilvia Hendzsel says:

  Deményt miniszterelnöknek , de izibe!!!!

 4. Veronika Wágner says:

  Te vagy a legvagányabb Demény 🙂 😀

 5. Rosta says:

  Amilyen ragaszkodó vagyok, soha el nem hagynám a “gazdim”, de azért felbilétázom magam, hátha megtalál valaki… !


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!