Demény, a kötsög

Zéró kölyök

Zéró kölyök. Ez lenne a cél. Zéró kölyök szülessen buta, csirkefejű kétlábúak ostoba elméletei miatt. Elméleteket csak én gyárthatok, én vagyok a zúr, a zatyaúrtöpi, a zseni. És amúgyis sokkal jobban értek az ebekhez mint ti. Mikor lesz már, hogy elfelejtitek azokat az évszázados baromságokat, amiket ostobán cipeltek magatokkal? Nem, nem kell a kutyalányoknak egyszer fialniuk, hogy meg ne bolonduljanak. Most komolyan? Nektek, kétlábúaknak talán kell? Nem. Akkor nekünk miért lenne elengedhetetlenül szükséges? Hö?

408660_274804769304277_1083961012_n

A kutyák nem vágynak az anyaságra, ne vetítsétek ki a saját ostoba ábrándjaitokat ránk.

És a legfontosabb! Kölyköt akarsz? Mert a kölyök cuki? Mert el sem tudod képzelni, hogy egy felnőtt kutyát vigyél haza menhelyről? Kiskutya kell, a bekakálással, a nyüsszögéssel, a babaszagú bőrével? Megértem. Vagyis tökre nem értem meg, mert szerintem hüjjjeség. Elfogadom. Kiskutyát akarsz.

kutyahaz

Most olyat mondok, amitől lefialsz. A kölyökkutya DRÁGA! Hja, persze, most kezdesz röhögni, hogy dehogy drága, a szomszédban is most születtek kisvizslák, és már tízezerért meg lehet őket venni. Az semmi, annyit tökre megér, hogy Pistike örüljön. Erre én azt mondom: fajtatisztát akarsz? Keress egy megbízható tenyésztőt. Nem tízezer lesz, hanem százezer. De ennyibe kerül egy kutyakölyök. Sok? Rengeteg. Szerintem is, tökre sok. Mégis mit akarsz? Ingyen kutyát? Vegyél plüssállatot! Minden mással a szaporítókat támogatod. A kutyakereskedelmet. A csirkefejséget.

vizslamentés

Zéró kölyök. Ennyinek kellene törzskönyv nélkül születnie. De ti nagyokos kétlábúak nem törődtök semmivel, csak a saját ostobaságaitokkal. Miért ugatom most ezt el? Egy kisvizsla miatt. Zérónak hívják. És szaporítótól vette egy család, olcsón, szinte ingyen. Pont annyit adtak érte, amennyit szerintük egy lélek ér. Mert ahogy ez lenni szokott, azonnal kiderült, hogy Zéró parvós. Ennyi pénzért ugyanis kinek érné meg a kiskutyákat oltani, féreghajtani és megfelelően ápolni? A szaporítónak megéri őket tízezerért eladni oltatlanul, betegen, max néhányan belehalanak. De neked megéri megvenni őt?

1901338_810988072253707_7213860821345319407_n

Tegyük fel, ennyire hüjjje vagy. Vettél egy cuki kölyköt, aki tökre beteg. Mit teszel? Azok, akiknek van esélyük a deményista útra térni, mindent megtesznek a kiskölyökért, orvoshoz cipelik, injekciózzák, és annyi töpirevalót költenek rá…hogy sírnak majd, ha a számlákra néznek.

Vagy egy csirkefej vagy, aki nem akar sem fáradozni, sem költeni a kutyára, és vesszen az a tízezer, elviszed egy orvoshoz, hogy inkább altassa el. Beteg. Selejtes. Neked nem kell. Ne hörögjetek, ez nem sci-fi. Ez történt Zéróval is. Most a Futrinka Egyesület és az állatkórház dolgozói küzdenek az életéért. Ami másnak nem ért sokat, az megint az állatvédők terhe lett. Nekik pedig mindent megér, hogy ő is esélyt kapjon az életre. De ez az esély nagyon kicsi…

kutyahaz

Kérhetném, hogy aki csak teheti, támogassa Zéró költségeit. Nem teszem, tökre nem azért, mert kötsög vagyok, hanem mert Zéró egy kisvizsla. Mindig lesz, aki segít, aki tolong, ha az örökbefogadásáról van szó. Kérni, mégis kérek valamit. Három majdnem olyan fontos dolgot, mint a töpi!

1. Sohadesohadeshoha ne vásárolj kutyát hirdetésekből, internetes oldalakról, aluljárókban, szomszéd nénitől, piacon! Ha ragaszkodsz a fajtatiszta kutyához, keresd a fajtamentőket vagy gyűjts elég töpirevalót egy tenyésztő megfizetésére.

2. Ha van kutyád, ivartalaníttasd. Tök alap. Hányszor ugassam még el???

3. Támogass valamilyen állatvédelmi szervezetet, akik nem csak a szép vizslababákért küzdenek, hanem az esélytelenekért is! Mert Zéró most a Futrinka Egyesületnél van, és mindenki őrjöng, ezer megosztást, segítséget kap. Csak rajta múlik, túléli-e…

10488185_811000802252434_5940948513383259157_n

Na, de miért nincs ez az őrült hiszti, mikor arról van szó, hogy szegény kis keverékeket kell megmenteni? Ott egy vizslamama négy fekete kölyökkel, nyilván nem ő akart babákat. Nekik ki segít?

10494559_801709566514891_5955153240311781281_n

Ott vannak a kis Maxutánzatok? Őket ki akarja majd örökbe fogadni? Értük ki tolong?

10487343_808778865807961_4249847781349443511_n

Ne legyetek ilyen sznobok! Ugyanazt a támogatást érdemli minden eb, senki nem tehet arról, kik a szülei. Ti sem.

Támogassátok a Futrinka Egyesület esélytelenjeit 500 forintnyi töpirevalóval. Mert nekünk, deményistáknak kell elsőként átlépni a határokat és ledönteni az előítéleteket. Meg mert ott vannak a kis Minimaxok is…alap.

Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett,

10404089-49575251-57561000 számú számláján tudtok voksot tenni a felelős állattartás mellett.

A közleménybe írjátok be: esélytelenek

És pacsi annak, aki megteszi!

 

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Winkler Annamária Martina says:

  Lehet,hogy én vagyok a tök hülye és a bolond.Soha nem számított a kutya fajtája,az imádat,tisztelet és a szeretet az ami áradt felém belőlük és másképp nem is tudtam megtanulni az állatoktól.Amikor 2 éve örökbe fogadtuk Komát nem számított a kutya fajtája,neme stb. Egy dolog volt amit néztem : gyerek kontabilitás.Tudom hülyén hangzik,de fiam kért születésnapjára blökit.Egy feltételem volt első körben : menhelyi lehet csak és kizárólag,pont azért amit leírtál. Az adott időszakban kölykök nem voltak.Felnőtt blökit kaptunk,ami egy óriási ajándékkal járt.Koma szeretete amit kaptunk.Fiam szerebcsére megtanulta drága az élet értéke,megfizethetetlen.Amit szeretek mindig kimondani : fogadj örökbe és ments két életet 🙂 Vannak sokan akik néznek értetlenül,ez mit jelent??Na ezek az emberek nem tudják mi az igazi érték.

 2. Zsófia Rotter says:

  Jaaaajjjjj!A szívem szakad meg.Igen,én is követtem el hibát.De csak mostanában fogtam föl,hogy miröl beszélsz most.Nekem sem volt 10 éve pénzem egy kölyök német jucira tenyésztőtől.Egy szaporítót kerestem föl,mert arra volt pénzem.Tudtam,hogy ez nem jó és álltam egyik lábamról a másikra,de szerelembe estem a kezében tartott kölyök kutyával.Első év:köldök sérv,oltások,stb.Később csípő probléma.Már sokkal többet költöttem rá,mintha tenyésztőtől vettem volna.Maci mos 10 éves és tudom,hogy így is szerencsém volt,hogy nem vitte el valami betegség amit azon a rettenetes helyen kaphatott volna ahonnan elhoztam.Imádom,az életem,szimbiózisban élünk.Mindent meghálált ezerrel,mintha tudná,hogy honnan jött.Azóta egymásra találtunk a Német Juhász Fajtamentéssel és rendszeres támogatójuk vagyok.Szerintem kompenzálok.Nem akarok arra gondolni,hogy Maci egyszer nem lesz,mert nekem Ő a gyerekem.Most azt gondolom,hogy nem lesz többet kutyám.De soha ne mond azt,hogy soha…….

 3. Valentine Maili says: (előzmény @Rita Muhari)

  Másképp látjuk a dolgokat, mert más emberek vagyunk.

 4. Szaporító vs. tenyésztő témában nincs igazad. Egy 100-150ezres kölyökhöz, szerződés, törzskönyv, chip és valódi oltási könyv jár, valódi oltásokkal, féregtelenítéssel. A kutyát csak egészségesen kapod meg. Garanciát vállal a fajtára jellemző öröklődő betegségekre. Öröklődő betegség esetén visszakapod a pénzed egy részét. A tenyésztőhöz bármikor fordulhatsz, ha gond van, sőt az első időkben általában el is várja, hogy felhívd és beszámolj róla, hogy hogy van a kiskutya. Szerintem igenis ki lehet számolni, hogy mennyibe kerül egy kiskutya. Tenyésztőtől akkor veszel kutyát, ha egy bizonyos fajta, bizonyos tulajdonságaira van szükséged. A többi esetre ott az örökbe fogadás. A történetben a szaporító igenis ugyanakkora negatív hős mint az első gazdi. (Írom ezt egy tenyésztőtől vett drága buldoggal, egy örökbe fogadott keverékkel és egy szaporítótól vett macskával. – Sajnos itt csak utólag derült ki, hogy az illető szaporító, de akkor már persze nem hagytuk ott az állatot.)

 5. Valentine Maili says:

  Régóta olvasom a blogodat. Élvezettel, mosolyogva és erősen bólogatva, de most nem értek teljes mértékben egyet veled.
  Az én egyik kutyám is egy szaporítótól van. Igaz, amikor megvettük nem tudtam mi az a szaporító.
  A kutyus parvós volt, ahogy Zéró is. Kamu matrica volt az oltási könyvében. És igen, elköltöttem a kezelésére 100 rengeteg töpire valót és szerencsére életben maradt. Kölyök kutya volt. 2 éves koráig kb. 200 rengeteg töpire való kárt okozott plusz a kaka meg a pisi. Van plusz ujja a hátsó lábain és ráadásul egyel több emlője is van.
  Ivaros? Igen.
  Nem jár/járt suliba? Nem.
  Felelőtlenül mentem neki a kutyaváráslásnak? Igen.
  Támogattam ezzel a szaporítót? Igen.
  Rengeteg bosszúságot és kárt okoztam saját magamnak? Igen.
  Hozhattam volna menhelyről felnőtt kutyát? Igen.
  Beagle kölyköt akartam olcsón? Igen
  Hülye vagyok? Lehet.
  A lényeg, amit mondani akarok, hogy ha nem lettem volna egy felelőtlen csirkefej, most nem lenne nekem Ő. A társam, aki olyan mintha a gyermekem lenne és tűzbe mennék érte. A kutyám, aki enyhén túlsúlyos és a feneke is ki van nyalva, mert az ágyban alszik, meg mert jobb kaját eszik, mint én. Akinek rendszeresen vágom az extra körmét, hogy ne akadjon bele semmibe és ne fájjon neki. És mindezért cserébe “csak” olyan őszinte szeretetet és hűséget tudni adni, amiből ugyan nem veszek egy fél töpit sem a boltban, de mégis felbecsülhetetlen érték.
  El sem tudnám képzelni az életem nélküle. És, ha mindenki úgy gondolkodna mint te, akkor Ő most nem lenne és nem lenne a másik kutyusom sem, akit egy autóból dobtak ki a szemem láttára és én befogadtam, bár nem kölyökkutya volt és igen ő is rengeteg töpire valóba került. Most egyikük sem lenne, mert nem születtek volna meg. És, amint mondtad, mindegyik kutya megérdemli az életet, legyen 100 rengeteg pénzért vett kékvérű vizsla, vagy egy gödörben született tacskó-valami keverék.
  Nem ők tehetnek róla, hogy vannak szaporítók. A szaporítók azért vannak, mert van, aki megveszi tőlük a kutyát. Mint én. Beteg ápolatlan kutyákat árulnak? Igen.
  A történetedben nem a szaporító a legnagyobb negatív hős, nem ő a Sith nagyúr, hanem Zéró első gazdája, aki dobta a kutyát, amint felelősségbe került. Az ilyen emberekkel van a gond, akik nem képesek felelősséget vállalni. Had kérdezzek tőled valamit! Azt mondod, hogy szerintem és a hozzám hasonlók szerint 10-20 ezret ér egy lélek. Szerinted mennyit? 100 ezerért már korrekt? Szerintem egy kutyának nincs ára és a szememben az a tenyésztő, aki 100 rengetgért adja a kutyát vagy 200 rengetegért semmivel sem jobb, mint a szaporító. Ugyan azt teszi, csak jobb körülmények között. Életekkel üzletel. Ez még is helyes?
  Félre ne érts, én nem magamat akarom védeni. A fenti soraim sok féle képen olvashatók. Lehetek egy önző, smucig, felelőtlen ember, aki csak a saját boldogsága miatt tart kutyát, közben szerencsére a kutyának is jó életet ad. Vagy lehetek egy hős, aki egy szaporítótól és egy kegyetlen autóstól mentett meg két életet, és időt és pénzt nem kímélve védelmezi őket. Egyik sem vagyok. Csak egy kutyás vagyok, semmi több.
  Mindenki ítélkezett már fölöttem valamilyen irányban a fenti sorokat olvasva, mert ilyen az emberi természet. Én boldog vagyok a szaporított és keverék kutyáimmal és szerencsére ők is boldogok. Nem hiszem, hogy rosszabb ember lennék egy menhelyes gazdinál, vagy egy tenyésztős gazdinál, de ezt nem is nekem kell megítélnem.
  Köszönöm, hogy ezt elmondhattam, további sok sikert a blogoláshoz!

 6. Rosta says:

  Se a kutyámnak, se nekem nem született “kölyköm”… (és normálisak maradtunk)
  (köszi a pacsit, teszem a “dolgom”)

 7. Nyuszi Alamuszi says: (előzmény @Nyuszi Alamuszi)

  Épp hallgatom a szomszédékat a nem egészen egy éves labradorjukkal. A kutya egész nap kennelben van, mert nincsenek itthon. Pontosabban előtte nem volt kennelben, csak mindent összerágott, mert egyedül volt, és unatkozott, na meg amúgy is kölyök volt. Azóta kasztnizzák. A kutya a kennelben is tombol, én minden éjjel felébredek arra, ahogy a táljával focizik. Járnak ugyan kutyasuliba vele, de nem tudom, mi lehet az a hely, mert üvöltenek vele. ÜÜÜÜÜÜÜÜÜLLLLL!!!!! FEEEEEEKSZIIIIIIIK!
  Az én kutyáim egy néma kézmozdulatra is reagálnak, mert hogy a kutya nem süket (sőt…) Sétálni nem járnak (mert a 14 éves kislányé a kutya, és fél az erdőben), de nem is tudom mikor járnának, mert tényleg alig vannak itthon. Én nem csodálom, hogy a kutya azzal foglalja el magát, amivel tudja… ezért néha dühös vagyok rá (pláne, ha éjszaka ébreszt… engem, mert a kennelje is olyan helyen van, ahonnan ők nem hallják, csak mi, akiknek a hálója pont oda nyílik), de haragudni nem tudok
  Épp azt beszéltük a férjemmel, hogy mi lesz előbb? A kutya elveszti az életkedvét és megtörik, belesüpped abba, ami van, vagy előbb fogy el a családfő türelme (tegnap pl. jó kis átkozódásos üvöltözés volt, mert mikor hazajöttek, megint megrágott valamit) és megy a háztól…. próbáltunk rá utalgatni, hogy foglalkozni kéne a kutyával, de ők büszkék, hogy kutyasuliba járnak vele…
  Mi meg tipródunk, mert végül is a kutyának itt biztos jobb, mint egy menhelyen, de minek vesz kutyát, ráadásul kölyök kutyát, akinek sem ideje nincs rá, sem olyan környezete, hogy ne legyen probléma, ha baleset történik (mert hogy a házba pl. azóta nem mehet, hogy ott levert egy vázát… nos nem tudom, nekem erre már a fiammal is az volt a taktikám, hogy mindent olyan helyre pakoltam, ahol nem éri el… nem volt ez másképp a kutyákkal sem)

 8. Nyuszi Alamuszi says:

  Azt hittem, keményebb leszel. Mert én azt mondom, kevés édesebb van a világon egy kisvizslánál, (meg általában egy kiskutyánál), addig én még rendes tenyésztőtől sem vennék kutyát, csak ha kimondottan olyan céllal akarom, amire a fajtát létrehozták (tehát mondjuk baromi nagy vadász vagyok, akkor nyilván kell a referencia, hogy a szaglása már a déd-dédnagyinak is világbajnok volt)
  Az meg tényleg szempont, csak akinek életében nem volt kutyája, nem is tudja, hogy a kölyök ugyan tényleg baromi aranyos, de rengeteg baj van vele: onnan, hogy sokat kell vele foglalkozni, odáig, hogy anyagi kár is lesz bőven (rágás, ásás, szőnyegek tisztíttatása, ha véletlen mégis bepisilt, bekakilt)
  Ehhez képest a futrinkától örökbe fogadott 1,5-2 év körüli vizslánk egy úrinő, egy véletlen pisi-kaki baleset nem volt soha, megrágva meg csak a sípolós macik és a rágókötelek vannak.

 9. Szandibiosz says:

  Az kimaradt,hogy a férfiaknak el kéne magyarázni,hogy attól,mert a kan kutyáját golyótlanítják,nem lesz depressziós,nem fogja a tükörben magát bámulva a heréit keresni és ne saját magukat gondolják a kutya helyébe…..nem egy és nem két Y kromoszómástól hallottam már ezt a dumát,hogy azért nem herélteti ki,mert,hogy jajj szegény,hát az milyen rossz lesz neki,ha nem lesz már igazi kan többé….az én kutyám is ki lett herélve és köszöni szépen ugyanúgy minden tüzelő szukát dugni akar és minden nagytestű kannak neki akar menni,csak,hogy tudják ki az úr a háznál….Terjeszt az igét,már ha csak egyetlen ember is emiatt fogja fel végre,hogy egyetlen alom sem kell a Mollykának vagy a Lizikének,már sokat tettél a kutyákért! 🙂

 10. lédablogja says:

  utalva – jól megríkattál megint minket de sajnos ez a valóság – nagyon szurkolunk az összes kutyusnak Maffia, Cinci aki amikor pici volt legyőzte azt a csúnya parvót, Hapci, Seti Mamusz , Mázli és Szaffi macsekok

 11. Ircsi says:

  Szívemből szóltál, bár én is kölyökként vettem az én Drágámat, mai fejjel inkább fogadnék örökbe egy kicsit idősebbet. Nem rág szét semmit, szoba tiszta blablabla. Utaltam. Ez ALAP <3


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!