Demény, a kötsög

Amit egy tanár tényleg kér az ünnepekre...

“Közelednek az ünnepek, egy hét van már csak hátra az iskolából. Mindenki ajándékozási lázban ég, az osztályom is kihúzta már a neveket, kiknek készítenek valami meglepetést, kinek találnak frappáns ajándékot. Mi, tanárok sem maradunk ki ebből. Nekem is itt a kis fecni az asztalomon, rajta a névvel.

Közben hó sehol, a nap süt, a meghitt hangulatot egyelőre leadrálják a zűrös hétköznapok, a megbeszélések, a kijavítatlan dolgozatok, a rohanás.

funny-pictures-humor-meme-teacher-what-i-do

Azon gondolkodtam, ha írhatnánk egy listát, mit kérünk a gyerekektől az ünnepekre, mi lenne rajta? Talán ez?

1. CSEND:  el sem tudjátok képzelni, milyen zajszennyezésben élünk egész nap. A diákok csivitelnek, beszélgetnek, dumálnak, hangoskodnak, kiabálnak, üvöltenek, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Kérek az ünnepekre egy kis csendet.

2. LE A PIROSSAL!: dolgozatot íratni remek, mert addig is béke van a teremben, de javítani… Nincs az a tanár, aki azt szereti. Magyarból pedig folyton hosszas szöveget várunk a diáktól, semmi ötperces szódolgozat, semmi gyorsanpipálós teszt. Nem a hangulatfények jutnak eszembe a pirosról, hanem a helyesírási hibák. Le a pirossal!

Funny Teacher

3. HAGYJATOK!: mindig is elég antiszociálisnak tartottam magam, de képzeljétek el, hogy egész nap többszáz gyerek közt vagytok, akik rohangálnak, dumálnak, veszekszenek, kibékülnek, élnek. Egy nyüzsgő társadalom, egy nagyvárosi forgalom közepén állsz egész nap, egész héten. Csoda, ha a szünetekben nem akarok emberek közé menni, csak a kanapén bámulni a sorozatokat vagy olvasni egy könyvet?

4. ALVÁS: a nap, mikor nem ébresztő órára kell felkelni, máris ünnep nekem. Hajnalban, a vaksötétben botorkálni a kutyákkal a parkban, nem kifejezetten hozza meg az ember életkedvét. Év vége felé a tanárok olyanok lesznek, mint egy Csehov-novella. Csak ennyit mondogatnak egymásnak, maguknak félhangosan: “aludni szeretnék“.

funny_teacher_gifts_tile_coaster

5. KIKAPCSOLT TELEFON: napi 15 e-mail, igazolások, kérdések, feladatok, beadandó dolgozatok, adminisztráció. Hosszú napokat fogok eltölteni úgy, hogy nem lépek be az e-naplóba. Ez hatalmas ajándék így december közepén.

1345518063187_6053182

Ha ez az öt dolog teljesülne a szünetben, és beférne mellé néhány jó könyv, meghitt vacsora a családdal, közös séta a barátokkal, tökéletesen boldogan várom majd az új évet.

S hogy ezt leírtam, máris hiányzik a nyüzsgés, a sok mosoly, a nevetések és a szeretet, amit csak az ért, aki egész napját gyerekek közt tölti. Nekik pedig azt kívánom az ünnepekre, hogy érezzék jól magukat, mulassanak és persze, azért néha-néha, de tényleg csak, ha már végképp nincs mit tenniük, olvassanak egy kicsit. Az nekem is, nekik is a legnagyobb ajándék!”

keep-calm-read

 

– Judit –

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!