Demény, a kötsög

Juhászkutya

Ha valaki kívülről látja a kutyás társadalmat, azt gondolhatja, hogy összetartó kis közösség vagyunk, hasonló értékrenddel. Nos, ez igaz is ránk, ebekre, mert Buksi is ugyanazokat a dolgokat tartja fontosnak, mint Fifike vagy én: gazdisnak lenni, sétálni járni, sokat zabálni és hosszúcombúakkal kergetőzni. Rátok, kétlábúakra azonban annyira jellemző az összetartás, mint töpizsírra a fogyasztó hatás.

Vizslafotozas__MG_6923_FB

Tegnap tiszteletemet tettem szép fővárosunk patinás helyein, és elkeseredetten tapasztaltam, hogy mindenütt csak tiltó táblákat látok. Nekem, mint kutyának, nem szabad fűre lépni, kakálni, póráz nélkül lenni, sőt egyes helyeken még pórázon vezetve sem mehetek keresztül. Felháborodásomat kifejeztem, és úgy döntöttem, ideje ebben az ügyben is diktatorikus eszközökhöz folyamodnom, mert ha abban bízom, hogy majd a kétlábú társadalom egyszer elég érett lesz ahhoz, hogy meghagyja mindenki szabadságjogát, hát, ostobább vagyok a galambnál is, ami tökhüjjje.

_MG_9174

Ki gondolta volna, hogy azért, mert elmondtam, más megoldást kell találni a tiltások helyett, megint csak én leszek a pöcsfej? Mert lázadást szítok, mert nem tisztelem a törvényt, és mert a kutyások tehetnek minderől. Hát, kérdem én, mitől várunk változást? A déli széltől? Agyasok! Ideje lenne lépéseket tenni, mégpedig nem pórázon és igenis a füvön, mert mivel vagyok én károsabb a gyepre, mint egy 42-es katonai surranó?

Nem áltatom magam, a kétlábúaknak mindig meglesz ez a felsőbbrendűségi komplexusa, szerintük ők a világ urai, és nem tanulnak a saját hibáikból, de ki más figyelmeztesse őket, ha nem mi, ebek, akik híresen sokkal értelmesebbek vagyunk náluk? Soha senki nem tesz semmit annak ügyében, hogy ne legyen emberszarral tele a park, ne legyenek felgyújtva a kukák, és ne rombolják le heccből a padokat a részeg fiatalok. Az tök oké, vagy legalábbis ejnye-bejnye, de nem lesz belőle társadalmi lázadás. Bezzeg, ha én rámegyek a fűre a Nemzeti Színház előtt, akkor már ugranak is rám a biztiboyok, hogy eztittnemszabadkutyánaknemszabadtilosazonnalnemszabadmenjeninnenakutyával. Kétségbeejtő.

Vizslafotozas__MG_6864_FB

Nyilván sok olyan gazdi van, aki csirkefej, és el kellene tiltani őket a kutyatartástól. Ezzel nem vitázom, ám nem abban hiszek, hogy kollektív büntetéssel sújtsunk mindenkit, aki valamilyen társadalmi réteghez tartozik. Az ugyanis izmus, nem deményizmus, hanem rasszizmus. Vagy legalábbis diszkrimináizé. És mi alapon diszkriminálnak engem mások bűnéért?

Egy rossz diák miatt az összes gyereket ki lehetne tiltani az iskolákból is. Mondjuk, ez Gazdi régi vágya. Pedig minden ott kezdődik el, a gyerekek fejében. Őket kellene felelős állattartásra nevelni, és mások elfogadására. És az nem úgy megy, hogy attól leszel jó kutyatartó, mert nem viszed a kutyát a parkba, hanem kis futtatókban nyomrogatod. Nem eltiltani kell egymástól a külnböző nézőpontokat, hanem közelíteni, beszélgetni, és megoldást találni.

_MG_9093

Nem elkeríteni, kitáblázni, mert az nem szabadság. És mi, kutyák, szabad állatok vagyunk. Ti, kétlábúak, meg inkább csak…

Lehet rám fröcsögni, hogy kötsög vagyok, meg rossz példát mutatok, de nehéz nekem ennyi birka közt élni, mert vadászkutya vagyok, nem juhász, hogy terelgesselek benneteket…

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kati L. says:

  Tudod Demény,
  én egy másik országban élek. Egy nagyobb országban, ahol sok dolog sokkal rosszabb, mint otthon.
  Északon minden egészen rendben állatügyileg – még járási menhely is csak félig van tele…. de délen minden olyan, mintha egy másik világban élnél… Kutyák, macskák, lovak, tehenek elhagyva, kidobva… szóval itt is van mit tenni.

  De az nagyon tetszik, hogy ebben az évben itt hoztak egy törvényt, aminek értelmében a kutyák minden közterületre bemehetnek. ÉRTED? Ideszámít ám a kórház is… na nem az intenzív, vagy a sebészet, de olyan helyekre, ahol nem nyílt sebbel vagy vágással kezelnek valakit, be lehet menni a kutyáknak. Polgármesteri hivatal, rendőrség, prefektúra, stb.

  Közstrandokon nem lehet kitenni a “kutya ne fürödj itt!” táblát – erre felé elég sok tó és tenger van – és a közparkokban lehet sétálni a füvön is.
  Ez persze nem jelenti automatikusan, hogy a kutyagumit minden gazdi összeszedi, de nagy részük igen. A kutya pórázán ott fityeg a kis kakazacskótartó, és a parkokban is sokszor látni olyan szerkentyűket, amiből lehet tépni, ha épp semmi nincs kéznél.

  A kutyák bemehetnek az éttermek nagy többségébe is, illetve mindegyikbe, ahová mi megyünk, mert ha nem, mi oda be se tesszük a lábunkat.
  Persze, ha a kutya neveletlen, vagy kár okoz, akkor a gazdi, vagy a biztosítója fizet. Mert előfordul…

  Itt minden kutyának van póráza, de vannak helyek, parkok, sétányok, ahol senki sem dühös, ha az eb póráz nélkül flangál. Ha valaki használja – a városban – akkor az sokkal inkább a kutyus, mint a környezet védelmét, biztonságát szolgálja.

  Itt is van még mit tanulni a kétlábúaknak, a kutyatartók és a nem kutyatartók békés együtt élésének biztosítása érdekben. Mert én ugyan kutyatartónak képzelem magam, mégis mérges vagyok, ha gazdi a járda egyik szélén tereferél, amíg szerencsétlen kutyája a pórázt a járda felett kifeszítve a másik oldalon szaglász. Így bizony nehéz….

  Szerintem ezt minden ésszel gondolkodó kétlábú tudja. Vagy ha nem, hát itt a feladat, meg kell rá tanítani….
  Otthon is tessék ezt elmagyarázni.
  Gazdiknak, hogy a kutya nevelve, a kaki összeszedve jó, a kutya nem szatyor, oda kell rá figyelni, hogy senkit se akadályozzon vagy félemlítsen meg, a nem kutyásoknak pedig, hogy aki kutyával él az nem ellenség….
  (És a kutya pisi nem olyan büdös, mint az emberhúgy…)

  🙂

 2. Csaba Budai says:

  A kettő között se, mert természeti és természetvédelmi területen tilos póráz nélkül kutyát sétáltatni… Meg ha az éppen egyik se, akkor valószinüleg valakinek a magánterülete…

 3. Macka Zagrebacka says:

  A legjobb a Parlament előtt a Kossuth tér, ami nagy részben lapokkal leburkolt tér…. és még próázon is tilos kutyával átmenni rajta (megütne a guta, ha a környéken laknék, és kerülőkkel tudnék csak eljutni az úticélomhoz)
  Gondolom, mindez azért, mert hogy a kutya nem csak odakakilhat (ezt valóban el kell takarítania a gazdinak, és nem érv arra, hogy ha vannak, akik nem teszik, akkor MINDENKIT tiltsanak ki), hanem, hogy oda is pisilhetnek, ami biztos ronda….
  De ahogy írod, az ember tényleg odapiszkít mindenhová, sokkal jobban, mint egy normális kutya, amelyik önkéntelenül is a földre és nem a betonra szeret pisilni is pl…… oszt az embert, úgy en block mégse tiltják ki sehonnan…
  Arról meg nem is akarok beszélni, hogy manapság mekkora divat úgy intézni a dolgokat, hogy azért, mert vannak szabályokat be nem tartók, az egész halmazt lebüntetik: pl. a nyílt vizi halászat azért lett betiltva (legalább is ezt olvastam), mert hogy a halászati cégek nem tartották be az előírásokat, és többet/mást halásztak le, mint amit lehetett volna. Tehát nem betartatták a törvényt, hanem kitiltottak mindenkit, azt is, aki esetleg jogkövetően csinálta a dolgait. De nekem valahol ilyesmi van a vasárnapi boltzár mögött is nagyon hátul: ha azon lettek volna, hogy legyen hétvégi műszakpótlék + betartatják a munka törvénykönyvét, és kifizettetik a munkaadóval (meg tesznek róla, hogy a szabadnapok is ki tudják venni a munkavállalók), egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon nagy részben olyan eladók dolgoznának vasárnap, akiket nem a munkavállalója kényszerít rá, hanem örül, hogy többet kap érte, meg hogy nem kell mondjuk egy hétközi ügyintézésre szabit kivennie.
  Szóval, igen, kedves Demény, az, amit a kutyákkal és egyéb állatokkal művel a társadalom csak az önmaga leképezése (hogy ne idézzem az agyoncsépelt Gandhi mondást) Én nem látok sok reményt a változásra, pláne a gyorsra… (mert ugye azzal is jöhetnék, hogy mekkora élmény volt nekem már 97-ben, hogy Maastrichban azt láttam, a kutyák bárhová bemehetnek a gazdival: az áruházba, a Mekibe, mindenhová. Pedig biztos ott is vannak, akik pl. félnek a kutyáktól vagy nem szeretik őket (tudom, nehéz ezt megérteni, én sem értem :-D), de ugye a dolog arról szól, hogy ilyen helyekre úgyis azt a kutyát viszik, amelyiket oda lehet vinni…

 4. Zoltán Szigetvári says:

  Megint a lényegre tapintottál, a törvényhozók hozzák a törvényeket, szabályokat, mi meg tartsuk be…
  Csak ami téged is érint: A szabályok szerint, ha meglátogatsz vidéken hol szaladhatsz egyet?
  Az udvar kicsi hozzá. Lakot területen nem, vadász területen nem. A kettő között? mert futtató az nincsen…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!