Demény, a kötsög

Mozdulj meg!

“Én befogadnám, csak messze vagyok!”, “jajj, azonnal vinném, de van már három másik kutyám…”, “a rohadék gazdájával is ezt tenném!”, “borzalmas, ami ebben az országban van.”, “fajtamentés nem segít?”,  “segítsen már valaki!”, “jajj, jajj…”, “aki lefotózta, miért nem fogta meg?”, “keresni kell a kutyát, akik ott laknak, menjenek és fogják meg”, “felháborító, hogy nincs olyan menhely, aki segít!”, “ti nevezitek magatokat állatvédőknek?”, “miért nem válaszoltok az üzenetekre?”, “hülyére vagyunk véve, csak kell a lájk meg a pénz, azért osztották meg a kutyát.”.

Tarnok_6374-2

Ma láttam ezeket a posztokat, egy segítségkérés alatt. Egy borzalmas állapotban lévő pulit keresnek, megfogni nem tudták. Még.

Már nem szívesen olvasom el a kommenteket, mert csak ilyenek vannak. A sajnálkozók, akik sírdogálnak, hogy szegény, majd továbbgörgetnek, és részükről a téma le van zárva. Az indulatosak, akik mindenféle embertelenséget kívánnak a gazdának függetlenül attól, hogy halvány lila fogalmuk sincs arról, mi a kutya története, él-e még az a szerencsétlen ember. A magyarázkodók, akik persze, már rég befogadták volna, ha nem lenne másik kutyájuk, macskájuk, gyerekük, állásuk, akármijük. A cinikusok, aki már mindenre azt hiszik, átverés, és csak lájkot gyűjtenek vele. A pocskondiázók, akik szerint egy állatvédő feladata, hogy 0-24-ben rendelkezésre álljon, egész nap járja az utcákat, orvoshoz rohanjon, ideigleneshez vigyen ebeket, és közben persze folyamatosan válaszoljon az ő általában semmit sem segítő kommentjeikre. Különben elmondják őket mindennek, úgy, hogy soha nem próbálták még ki, mit jelent állatot menteni.

Tarnok_6195-2

Ezek persze semmit sem segítenek. A legtöbbször, akik igazán akarnak tenni valamit, nem kommentelgetnek, hanem e-mailt írnak vagy legalább egy üzenetet. Nincs az az állatvédő, aki a “hozzám jöhet” félmondatra ugrana, és vinné is az éppen befogott állatot. Legalábbis valamirevaló állatvédő nem tesz ilyet.

Helyette ezt csinálja:

Válaszol a segítségkérésre, posztot ír, telefonál, ideiglenes befogadót keres, megpróbálja a sok felesleges e-mail között megtalálni az igazán fontosat, hátha valaki komolyan jelentkezik, nem csak okoskodik, telefonál, egyeztet a társaival, állatorvossal, nézi a kommenteket, ideges lesz, e-mailt olvas, válaszol, telefonál, embereket szervez, akik keresik a kutyát, akiknek van ideje, kocsija, akikre lehet számítani, kimegy, keres, nem talál, aggódik, fáradt, nem adja fel, telefonál, fagyoskodik, ahelyett, hogy otthon lenne egy fotelban, és okoskodna, kutyát kerget, posztol, meglátja a kutyát, hason csúszik, befogja szegény, fotót készít, posztol, vérzik, semmi baj, kocsiba teszi, lehúzza az ablakot, telefonál, vezet, állatorvoshoz megy, aggódik, reménykedik, kétségbeesik, miből fogják kifizetni, posztol, pénzt kér, telefonál, nézi a kommenteket, ideges lesz, kutyát nyugtat, simogat, aggódik, telefonál, fuvart keres, ideigleneshez megy, tápot visz, gyógyszert kivált, telefonál, egyeztet, hazamegy, kommentet olvas, sír, keveset alszik, telefonál, kocsit takarít, munkába megy, dolgozik, telefonál, e-mailt ír, dolgozik, dolgozik, ideiglenest nyugtat, fotót kap, posztol, orvossal beszél, leleteket egyeztet, aggódik, e-mailekre válaszol, telefonál, segítségkérést kap, fáradt, posztot ír, telefonál, ideiglenes befogadót keres…

Tarnok_6095-6

Az nem segítség, hogy fröcsögsz, az nem segítség, hogy kételkedsz, az nem segítség, hogy sopánkodsz. Ha nem vagy ott, hogy legyen két kezed, időd, autód, benzined, akaratod, energiád, hogy tegyél te is valamit azért a szerencsétlen állatért, legalább ne bántsd azokat, akik tesznek. Mert nem csak a facebookon zajlik az élet, egy igazi állatvédő ezerszer több dolgot csinál egyszerre, mint sem elképzelni tudod. Munka mellett. Család mellett. Saját élet mellett. Csak úgy, hobbiból. Mosolyért. Jó szóért. Farokcsóválásért. Mert az állam nem segít. Mert az emberek közt sok a csirkefej. Mert azzal senkinek nem lesz könnyebb, hogy a fotelban okoskodsz. Talán csak neked.

Mozdulj meg, tegyél valamit, ami jobbá teszi a világot, vagy fogd be, és hagyd, hogy mások dolgozzanak.”

– Judit –

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zoltán Szigetvári says:

  Én is szoktam állatot menteni, amikor tudok (vessetek meg, reménytelen esetekre nem ugrom).
  A Facebookon mégis teszek “de aranyos” kommenteket. Nem azért, mert ciki felállni, vagy a nadrágomhoz nőtt a szék. Azért, hogy a poszt minél előrébb kerüljön. Egy like, vagy egy hozzászólás “fent tartja” a posztot. Nem gonosz ember aki a közösségi oldalon kommentel. Lehet, hogy nem nagy az arca, hogy ő állatvédő, vagy állatmentő, hanem ha lát egy kóbort, akkor hazasegíti…
  Szerintem nem kell lenézni a “fotelállatvédőket” sem. Azzal, hogy egy-egy kép alá írnak valamit, még több emberhez juttatják el. Lehet, hogy így talál magának gazdát Nyau macska. vagy Fifi kutya.
  A másik kérdés, hogy miként dönthető el, hogy Fifi kutyát haza kell-e juttatni. Egyszer egy fél munkanapom ment rá, hogy Fifi hazakerüljön. Legközelebb egy forgalmas út mellett láttam elütve… Neki az Illatos jobb lett volna (legalább 2 hetet kapott volna)

 2. Emese Földesi says:

  Végre valaki jól megfogalmazta. Köszönöm!

 3. Soós Johanna says:

  Ez most nagyon a szívemhez szólt. Minden szavad igaz, és mindent éppen úgy írsz le, mintha itt ülnèl, mondjuk nálunk, és tudósítanád a történéseket…,
  Számtalanszor gondolkodom, (mikor példaul egy útszélen rohanó, kètségbeesett szerencsétlen fotója felkerül) jönnek a kommentek: “milyen szép”, “a gazdájával ne találkozzak….” Jobb esetben: ” nincs állatvédő a környéken?” Amit sosem értettem, és nem is fogok megérteni soha: vérző macskát lefotóz, majd feteszi a Facere: ” vérző macska a CBA előtt, esik az eső, mentse meg valaki….” Ilyenkor néhany telefon, egy esernyő, egy dobozfedèl, egy darabka rongy az autóból……nem lenne, emberek? És ilyenkor jön , ami leírtàl: futszalad, telefonàl, kajaleég, férjideges, hovamészéjfélkor, mivannyitvailyenkor, adjkölcsönegyhuszast…..Judella, szeretünk….

 4. Krisztián Babák says:

  Szia !

  Én és a párom rendszeresen mentünk állatokat. Párom a Borsodi Állatvédőrség vezetője. Mindennaposak ezek az esetek nem is értem miért csak most kapta fel valaki a fejét. Teljesen egyetértek minden szavaddal. A megosztások mellé azonban kekl szóljak valamit. Rengeteg esetben ennek köszönhetjük azt, hogy az állatok gazdira, ideiglenesre találnak így ez sokat segít. A támadásokkal, a fröcsögéssel én is találkozom egyszer még le is cigányoztak ;). Megélhetési állatvédő, csak a pénz kell neki, miért nem tesz semmit stb. ez is rendszeres. Nagyon sokszor ha éppen nem tudunk már kimenni aznap mert már alig élünk akkor azt hiszik vagy azért nem megyünk mert, nincs kedvünk, nem fajtatiszta, nem jár érte pénz stb. És szinte követelik, hogy azonnal készen álljunk és induljunk. Senki nem kérdezi meg (nagyon nagy tisztelet annak a pár embernek akikre rendszeresen számíthatunk) a kocsi bírja még? Van e benne benzin ? Ettetek ma már ? Hogy vagytok ? Ez nekünk nem kötelesség, nem hivatás hanem munka és család mellett CSUPÁN az életek megóvásáért, egy jobb világ reményében tesszük azokért a pillanatokért és tekintetekért amiket akkor kapunk ha egy állat gazdisodik, sok idő után szeretetre talál, melegre és családra kap végre lehetőséget. Rengeteg dolgot tudnék mutatni, és mondani leírni ezzel kapcsolatban, de mint most is mint mindenkor éppen azon ügyködünk, hogy egy bajbajutott állaton segítsünk, egy másik gazdához való eljutásában a fuvart megoldjuk.

  Tisztelettel
  Babák Krisztián


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!